HTML

Leírás

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/spiritualiskonyvek/

Friss topikok

A Bhagavad Gíta, a Mahábhárata eposz része a hindu vallás egyik legszentebb könyve. A története röviden annyi, hogy egy csata kezdetén, melyben rokonok állnak egymással szemben, Ardzsúna, az egyik hadsereg vezére megretten a várható mészárlástól: "mert hogyan lehetnénk boldogok, ha saját véreinket megöljük...?"*  E kétséget segít neki feloldani szekérhajtója, Krisna, aki beavatja a világ működésébe és a megvilágosodáshoz, Brahmanhoz (istenhez) vezető igaz útba, a jógába. Bár i.e. 400 környékén jegyezték le, s eredete még ennél is régebbre nyúlik vissza, a benne foglalt tudás örök érvényű, ma is alkalmazható.

A szanszkrit eredetinek sok fordítása létezik és sokan látták el magyarázattal, én a Szvámi Sivananda kommentárjaival ellátott szöveg magyar fordítását olvastam. A kb. 100 oldalnyi szöveg érthető, mai magyar nyelven van fordítva, s a kommentárok azok számára is érthetővé teszik, akik nem jártasak az indiai vallásban. Kevés olyan könyv van, amelyiknél kellő érzékenységgel érezhetjük a forrás tisztaságát, de ez mindenképpen azok közé tartozik. Szívből ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy már sokat olvasott, s szüksége lenne valamire, ami a tudását szintetizálja.

A könyv a Sivananda Jógaközpontban vásárolható meg: http://www.sivananda.hu/ (1.800 Ft)

------------------------

Egy kis fogalommagyarázat a könyvben használt háromféle "én"-hez:

- én: ~ego, az, amit leginkább magunkkal azonosítunk

- Én: ~felsőbbrendű én vagy önvaló

- ÉN: Brahman (~az örökkévaló isten)

-------------------------

Részletesebb leírás a Bhagavad Gítáról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bhagavad-g%C3%ADta

Vekerdi József fordítása (kommentárok nélkül): http://terebess.hu/keletkultinfo/bhagavad.html

*

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritualiskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr215869871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása