HTML

Leírás

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/spiritualiskonyvek/

Friss topikok

Gary Chapman könyvének üzenete egyszerűen összefoglalható: emberi kapcsolatainkban a konfliktusok java abból származik, hogy eltérő szeretetnyelveket beszélünk. A szeretetnyelv az a viselkedés, ami számunkra a szeretetet jelenti, s ami kielégíti szeretetigényünket. Ezek:

  • Elismerő szavak: Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.
  • Minőségi idő: Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, olvasás, közben nem lehet kapcsolatot építeni.
  • Ajándékozás: Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.
  • Szívességek: Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét , rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek.
  • Testi érintés: Az átölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb.

Általában mindenki többet beszél ezekből a nyelvekből. Hogy melyiket, azt odafigyeléssel vagy kérdésekkel kideríthetjük, s ez hihetetlenül jó hatással lesz emberi kapcsolatainkra Az Egymásra hangolva alapvetően a párkapcsolatokra vonatkozik, de Chapman írt hasonló könyvet például a szülő-gyermek viszonyról is.

Erősen ajánlott olvasmány mindenkinek világnézettől függetlenül.

A könyvet szinte mindegyik könyvesboltban megvásárolhatjuk, de a világhálón is megtalálható egyszerű kereséssel.

Az öt szeretetnyelv leírását a vonatkozó Wikipedia szócikkből vettem át: http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%B6t_szeretetnyelv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritualiskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr15842667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása