HTML

Leírás

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/spiritualiskonyvek/

Friss topikok

Nagyjából 10 éve olvastam Paul Bruntontól A jóga titkos tanításai című könyvet. Nagyszerű könyv, sok mindent egészen máshogyan lát az ember, miután elolvasta, viszont a benne írtakat nagyon nehéz értelmezni, s még nehezebb a a mindennapi életbe beiktatni.

Baktay Ervin A diadalmas jógájának is hasonló a célja, mint Bruntonnak: az embernek új szemléletet és új eszközöket adva vezetni a világ és saját maga megismerése felé a jógán keresztül. Mindezt Bruntonnál sokkal érthetőbben írja le, s az általa javasolt fokozatos út is megvalósíthatóbbnak tűnik. Ez nem egyszerű testgyakorlást jelent, ami a legtöbb embernek a jógáról elsőre eszébe jut, hanem elsősorban egyszerű légzőgyakorlatokat és meditációt. Persze a test erejére is szükség lesz: meditációban ellazulva mozdulatlanul ülni nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. (Az első pár hétre javasolt program éppen az ellazult ülés gyakorlása.)

A könyv ezen kívül tartalmazza a jóga alapjainak számító Jóga szútrákat Patandzsálitól - a szerző értelmezésével.

Bár az író a lehetőségekhez képest egyszerűen fogalmaz, a téma leírhatatlansága miatt a könyv mégsem egyszerű olvasmány. Éppen ezért elsősorban azoknak javasolnám, akik már sok spirituális könyvet olvastak el, de valahogy azt érzik, hogy valami még hiányzik a teljes szintézishez. Nem állítom persze, hogy ezt a szintézist megkapják, hiszen az várhatóan hosszú munka és megtapasztalások eredménye lesz, de mindenképpen közelebb kerülnek hozzá. S ahogyan a jóga tanítja "ezen az úton egyetlen lépés sem megy veszendőbe..."

A könyvet mostanában nem adták ki, így elsősorban antikváriumon vagy a Vaterán tudjuk megvásárolni, esetleg rövid keresés után interneten is fellelhető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritualiskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr185852506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása